NIEUWSBRIEF
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rond Cultura Nova?
Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief
E-mail adres:

 

ARCHIEF CULTURA NOVA programma's eerdere Cultura Nova edities

Om het programma van 2016 te bekijken zie archief 2016. Ook de programma's van eerdere edities zijn terug te zien in het archief.

VRIEND VAN CULTURA NOVA

Draagt u het festival een warm hart toe en wilt u het festival ondersteunen? Word dan nu voor een jaarlijkse bijdrage van €  25,- vriend van Cultura Nova! Het bedrag wordt besteed aan duurzame investeringen voor het festival.

Voordelen:
* 10% korting op alle festivalvoorstellingen
* Een gratis voorstelling per jaar
* Cultura Nova Gadget
Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden over het festival. U ontvangt automatisch de festivalbrochure.


 Meld u nu aan en geniet van alle voordelen.

NIEUWE AANKONDIGINGEN! THEATER TITANICK MET OPENLUCHTSPEKTAKEL 'ALICE ON THE RUN' OP CULTURA NOVA 2018

Opnieuw is van een aantal voorstellingen van festival Cultura Nova in Heerlen de voorverkoop gestart. Cultura Nova streeft ook dit jaar weer naar een bijzonder veelzijdig programma voor jong en oud met beeldend theater, spektakel, dans, circus en muziek. Theater Titanick – bekend van de spectaculaire openingsact in het centrum van Heerlen in 2017 – zal dit jaar terugkeren met ‘Alice on the run’, dit keer in Kerkrade. Tevens zijn tickets verkrijgbaar van tal van andere voorstellingen, waaronder ‘STIL.de beeldentuin’ van Hoge Fronten en Lieke Benders, Laika met de “theater der zinnen”-voorstelling ‘Cantina’, Wim Vandekeybus’ dansgezelschap Ultima Vez met de nieuwe productie ‘INVITED’ en een melodramatisch energy concert ‘PERMANENT DESTRUCTION’ door theatermaker Naomi Velissariou.

Klik hier voor meer info en het bestellen van tickets.

Hongaars Theatercircus Recirquel met ‘Paris de Nuit’ bij festival Cultura Nova

Donderdag 30 en vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september is de befaamde Recirquel Company Budapest in Theater Heerlen voor festival Cultura Nova. Het Hongaarse circustheatergroep Recirquel neemt het publiek bij ‘Paris de Nuit’ mee naar het bruisende nachtleven van de roerende jaren ‘30. Een avond van schoonheid en verlangens maar ook van eenzaamheid en verlies, geïnspireerd door de karakteristieke wereld van de beroemde Hongaarse fotograaf Brassaï, die de meest unieke en gedurfde momenten uit het Parijse nachtleven heeft gevangen.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van tickets. 

SPONSORING CARMINA BURANA

Maakt u het mede mogelijk?

De philharmonie zuidnederland, Parkstad Limburg Theaters en Cultura Nova hebben de handen ineen geslagen om de Nederlandse première van deze grootschalige muziekvoorstelling 'Carmina Burana' te presenteren. Voor dit event met meer dan 200 professionele musici en artiesten op het podium is ook uw steun van harte welkom. Wij hebben hiervoor twee sponsorpakketten voor u samengesteld omdat we ons kunnen voorstellen dat u deze unieke gelegenheid op het gebied van relatiemanagement samen met uw gasten wilt meebeleven.
Op die manier maken we met vereende krachten een unieke belevenis voor liefst 6.000 inwoners van de Euregio mogelijk.

Rocco Malherbe, directeur Cultura Nova
Stefan Rosu, intendant en bestuurder philharmonie zuidnederland
Bas Schoonderwoerd, directeur Parkstad Limburg Theaters

Klik hier voor meer informatie.

Download hier de sponsorbrochure.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN SPEELT LAMENT OP CULTURA NOVA 2018

Op 26 augustus 2018 geeft de Duitse Avantgardistische performance-groep Einstürzende Neubauten een exclusieve Nederlandse show in de LIMBURGzaal tijdens festival Cultura Nova. Het concert vindt plaats binnen het programma 'Bovengronds' over de periode ná de mijnsluitingen en wordt georganiseerd door Cultura Nova i.s.m. Parkstad Limburg Theaters en poppodium NIEUWE NOR, met medewerking van Philharmonie zuidnederland.

Bijna 38 jaar na de oprichting van Einstürzende Neubauten, is de band nog onverminderd relevant en springlevend. Met hun eigengemaakte instrumentarium en installaties verlegt Einstürzende Neubauten de conventionele grenzen binnen de popmuziek, waarmee ze een inspiratiebron vormen voor meerdere nieuwe generaties artiesten als Depeche Mode, Nine Inch Nails, Tomahawk en Henry Rollins.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten.

TONEELGROEP MAASTRICHT - EMMA

Toneelgroep Maastricht brengt tijdens Cultura Nova 2018 de voorstelling Emma in de Emma schoenfabriek in Brunssum. Artistiek leider Servé Hermans tekent voor de regie en brengt de medewerkers van de Emma schoenfabriek, acteurs van Toneelgroep Maastricht, een fanfare en gardedansers samen voor een unieke, muzikale theaterproductie.

In Emma volgen we een dag uit het leven van de werknemers van de schoenfabriek. Een dag die ogenschijnlijk normaal begint. Maar dankzij de inmenging van de acteurs van Toneelgroep Maastricht, de samenzang van de schoenmakers van de Emmafabriek én de komst van een fanfare en gardedansers, groeit deze bedrieglijk gewone dag uit tot een heel bijzondere.

Met de voorstelling Emma wordt het 100 jarig bestaan van FSI gevierd en tegelijkertijd afscheid genomen van de oude Emmafabriek, die in het najaar van 2018 naar Kerkrade verhuist.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten.

CULTURA NOVA GAAT EUROPA IN Samenwerking met europese festivals gezocht

Cultura Nova wil samenwerken met andere festivals in Europa. Airan Berg is aangetrokken om te komen tot reizende internationale coproducties.

De Oostenrijks-Italiaanse theaterexpert Airan Berg wordt ingehuurd om contacten te leggen met buitenlandse festivals en steden. Programmeur Fiedel van der Hijden benadrukt dat Cultura Nova primair voor de regio blijft werken, maar kan worden vertsterkt door unieke internationale coproducties.

CULTURA NOVA BLOG

Tijdens Cultura Nova 2017 doet Maud Schaepkens regelmatig verslag van de verschillende festivalactiviteiten, zoals de première van The 7 Fingers, Aliunde of het optreden van Lambchop in het Royal Theater. Lees hier haar reportages.

CULTURA NOVA 2017 BIJ L1 Cultura Nova TV 2017

Voor de derde keer was Cultura Nova uitgebreid te volgen via L1. Op televisie en via L1.nl/culturanova werd elke dag uitgebreid verslag gedaan van het festival.

 

 • Bekijk hier de finaleparade van Plasticiens Volants terug.
 • In de laatste aflevering van Cultura Nova TV op zaterdag 26 augustus werd teruggeblikt op de hoogtepunten.
 • L1 Cultuurterras ging op 26 augustus 2017 in gesprek met Jesse Passenier, Mieneke Bakker, Servé Hermans en Lotte Milder.
 • Vrijdag 25 augustus was er aandacht voor The 7 Fingers, Groenteland en de omwonenden van het Festivalplein.
 • Donderdag 24 augustus gaf L1 aandacht aan Tuupisch, klein.Berlijn en Insectotròpics.
 • Op woensdag 23 augustus was Jesse Passenier te gast en waren er reportages over Elsa van der Heijden, Kabinet K en stil.de expositie.
 • De murals, muziek in de Spiegeltent en de voorstelling #2 BIAS stonden centraal in de uitzending van dinsdag 22 augustus 2017.
 • Maandag 21 augustus was er een terugblik op de Noorderbrugparade, een nieuw bezoek aan Cirque Berserk en aandacht voor tafelen@culturanova.
 • Zondag 20 augustus spraken Laika en het nieuwstedelijk over 'Het Zigzagkind', was er een live-optreden van Compagnia TPO en een reportage over het project Pssst van Covar/ Els Roobroeck.
 • L1 Cultuurterras ging op zaterdag 19 augustus 2017 in gesprek met theatermakers Nina Willems en Mayke Roels over 'In het Zuiden ligt alles anders’ en collectief playField over #2 BIAS.
 • Zaterdag 19 augustus 2017 blikte L1 uitgebreid terug op de openingsvoorstelling van Theater Titanick. Toneelgroep Maastricht kwam langs en de grote verrassing was een spectaculaire live reportage van Wouter Nelissen bij Cirque Berserk.
 • De opening op vrijdag 18 augustus 2017 werd live uitgezonden. Kijk hier de uitzending terug.

Naast de impressies voor Cultura Nova televisie maakte L1 ook enkele langere reportages van voorstellingen:

KITONB (IT) OPENT 28STE FESTIVAL CULTURA NOVA HEERLEN MET ‘CARILLON – THE FLIGHT OF TIME’

De voorverkoop is gestart voor voor de laatste voorstellingen van festival Cultura Nova. Voor het hele programma kunnen nu kaarten besteld worden. Ook het openingsprogramma, dat traditiegetrouw gratis toegankelijk is, is bekend: ‘Carillon – the flight of time’ van het Italiaanse theatergezelschap Kitonb belooft een urban openluchtspektakel dat de toeschouwer meeneemt op een droomachtige reis door het universum.


Bovengronds
De voorstelling ‘Carillon – the flight of time’ is al in 200 steden in meer dan 30 landen opgevoerd. Duizenden toeschouwers over de hele wereld vergaapten zich aan de surrealistische beelden, de duizelingwekkende sprongen in de leegte en de spectaculaire effecten. In Heerlen markeert deze voorstelling 40 meter hoog in de lucht niet alleen de opening van Cultura Nova; het is tevens de aftrap van ‘Bovengronds’, de opvolger van het ‘Jaar van de Mijnen 2015’ waarin de jaren ná de mijnsluitingen centraal staan. In die periode
is ook Cultura Nova ontstaan. Het inmiddels 28 jaar oude festival staat als het ware model voor de transitie en veranderingen van de  afgelopen decennia. Telkens weer zoeken kunstenaars en theatermakers de grenzen op en weten de bewoners en bezoekers van Heerlen en Parkstad te verrassen met mooie, ontroerende en sprankelende voorstellingen.
Vanaf nu kunnen van alle voorstellingen van  Cultura Nova 2018 kaarten besteld worden.
Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 24  augustus t/m zondag 2 september.

CULTURA NOVA ALS DECOR VAN NIEUWE JEUGDFILM ‘CIRCUS NOËL’

In het voorjaar van 2019 gaat de vrolijke, ontroerende en superspannende jeugdfilm ‘Circus Noël’ in première. De film is het vervolg op de gelijknamige jeugdserie, die in december 2017 werd uitgezonden op Zapp. Saillant detail: de film speelt zich niet alleen grotendeels af op Cultura Nova, enkele scenes worden ook tijdens het festival opgenomen en jij kan als figurant meedoen aan de filmopnames.

Het perfecte decor
Circus Noël is een klein familiecircus, waar de magie, het avontuur en de romantiek van het circusleven de boventoon voeren, ondanks het vaak harde bestaan. Het circus zou zó op Cultura Nova kunnen staan. Ditmaal zijn de rollen echter omgekeerd en speelt Cultura Nova de hoofdrol in deze supertoffe familiefilm over de twaalfjarige Karo. Zij reist stiekem mee naar Cultura Nova met haar circusvrienden Tonie en Victor van Circus Noël. Op het festival moet zij alles op alles zetten om het circus  te redden van de ondergang, ook al komt hun vriendschap hierdoor zwaar onder druk te staan.

Nieuwe voorstellingen in de verkoop!

Nog meer voorstellingen Cultura Nova zijn vanaf nu in de verkoop. Zo zijn de kaarten voor Recirquel, AracaladanzaMaquinant Teatre, Dylan LeBlanc, Kabinet K, en KID. verkrijgbaar via deze website en de theaterkassa's van Parkstad Limburg Theaters. 

Klik hier voor meer info en het bestellen van tickets.

‘CARMINA BURANA’ DOOR LA FURA DELS BAUS EN PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND IN HEERLENSE ZANDGROEVE BEAUJEAN Ticketverkoop is gestart!

Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus wordt tijdens festival Cultura Nova een spectaculaire versie van ‘Carmina Burana’ uitgevoerd in de openlucht. Het Spaanse gezelschap La Fura dels Baus en philharmonie zuidnederland brengen het meesterwerk van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982) in het feeërieke decor van de Heerlense zilverzandgroeve Beaujean. De voorstelling is een absoluut hoogtepunt op Cultura Nova 2018.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van tickets.

Cultura Nova doet mee aan festival Bovengronds

Vanaf 24 augustus tot en met 2 december staat de post-mijnperiode van onze regio centraal in het festival ‘Bovengronds’. De periode waarin de regio te kampen kreeg met maatschappelijke problemen, maar deze ook vaak op geheel eigen wijze wist te overwinnen. Het programma begint tijdens Cultura Nova en eindigt het eerste weekend van december met een programma in Theater Heerlen.

CULTURA NOVA 2018 Cultura Nova 2018: 24 augustus - 2 september

Cultura Nova 2017 werd feestelijk afgesloten met een vrolijke parade van Plasticiens Volants. Bezoekers kwamen in grote getalen naar de vele voorstellingen, concerten, optredens en performances, met het festivalplein als favoriete ontmoetingsplek. Tussendoor kon iedereen het grote ballonmonster Godzilla in Heerlen tegenkomen. Zij heeft besloten te nestelen bij Theater Heerlen. Elke keer als zij in Heerlen komt, brengt zij vernieuwing en verandering. Cultura Nova kan niet wachten op de nakomelingen!
Bedankt voor een onvergetelijke 27ste editie van Cultura Nova!

De 28ste editie van Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september 2018.

SLAVA’S SNOWSHOW KEERT TERUG NAAR HEERLEN!

Op veler verzoek komt de Snowshow, een spektakelvoorstelling van beste clown ter wereld, terug naar Heerlen! Door samenwerking van Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters én Stadschouwburg de Harmonie, die dat doen in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden, keert Slava’s Snowshow terug naar Nederland. De voorstellingen in Heerlen zijn te zien van 12 /tm 16 september, twee weken na Festival Cultura Nova. De Snowshow is een theaterfeest voor het hele gezin!

De internationale pers bestempelt de Russische artiest Slava Polunin als ‘de beste clown ter wereld’. The London Times noemt zijn Snowshow ‘een theaterklassieker van de 20ste eeuw.’ En Variety schrijft: ‘Overwhelming and delightful.’ De Snowshow is een mix van traditionele clownerie en modern theater; melancholie en humor gaan op poëtische wijze in elkaar over, licht en duister, verstilde momenten en spectaculaire theatereffecten wisselen elkaar af en eindigen in een spetterende finale, die zijn weerga niet kent. Slava’s clowns raken een breed scala aan emoties en maken een soort van kinderlijke vrolijkheid los bij publiek van alle leeftijden. De voorstelling komt op speelse wijze letterlijk de zaal in en aan het eind wordt iedereen meegezogen in een magische sneeuwstorm.

Het is theater in één van zijn mooiste en indrukwekkendste verschijningen; van grote schoonheid en gelijktijdig simpel, puur en echt.  Parkstad Limburg Theaters verwacht dat de verkoop snel zal gaan; daarom kan men nu al tickets bestellen.

woensdag 12 t/m zondag 16 september in Theater Heerlen / vanaf €22,- / voor de voorstelling van zondagmiddag 16 september geldt een speciale familieprijs van €87,50 voor vier kaarten.

Bestel hier uw kaarten.

78% VAN HET TIPHEERLEN.NL-PANEL VINDT CULTURA NOVA EEN TREKPLEISTER VOOR HEERLEN EN PRIJST HET SPECTACULAIRE EN VERNIEUWENDE KARAKTER!

Op 20 september stond in ViaHeerlen een artikel over de lovende waardering die festival Cultura Nova kreeg van het TIPHeerlen.nl-panel. Dat panel is een burgerpanel van Via Limburg en het bureau Toponderzoek. Als belangrijke redenen om het festival te bezoeken worden het hoge kwaliteitsniveau, het verrassingsgehalte en de gezellige sfeer genoemd! Voor festival Cultura Nova natuurlijk een dikke pluim op de hoed, met dank aan alle mensen die aan het festival hebben meegewerkt! www.tipheerlen.nl

COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt U Cookies toestaan?