TERUGBLIK CULTURA NOVA 2016 Een terugblik door de camera van L1
CULTURA NOVA TERUGKIJKEN Cultura Nova 2016 in beeld en geluid bij L1

L1 maakte afgelopen festival vele uren (live)televisie tijdens Cultura Nova. Heel veel beelden die L1 maakte van de voorstellingen en andere activiteiten én de live-uitzendingen van Cultura Nova TV zijn online terug te kijken.

Cultura Nova was ook te gast in L1 Cultuurcafé op zaterdag 27 augustus. Luister hier de radio-uitzending terug.

PARK URBANA IN HEERLEN Cultura Nova & IBA Parkstad
CULTURA NOVA TV 2015 25ste editie Cultura Nova samen met L1, Dagblad de Limburger & het Limburgs dagblad.
STADSDEBAT RANDLAND IN SCHUNCK OP ZONDAG 12 NOVEMBER Hoe creatieve makers stadsontwikkeling versterken

Waar liggen in de komende jaren de kansen voor ons Randland, voor Parkstad? Randland stadsdebat in SCHUNCK* biedt op zondag 12 november om 14.00 uur als afsluiting van de tentoonstelling RANDLAND een platform voor een constructief gesprek over hoe creatieve makers stedelijke ontwikkelingen versterken. Stadsdebat Agenda Randland haalt ideeën op en analyseert hoe zij elkaar kunnen inspireren. Het stadsdebat is gratis toegankelijk.

Na een inleiding door Wim Didderen (directeur Neimed), pitchen de experts hun toekomstvisie over de kansen van Parkstad. Met: Nol Reverda (Neimed), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa, platform voor architectuur en design), Harry van Dijck (manager Vastgoed Weller), Bram Heijkers (Stadmaker Binckhorst Den Haag) en Marlies Vermeulen (Dear Hunter, ruimtelijk antropoloog). Onder leiding van Wim Didderen en Lene ter Haar (SCHUNCK*) vindt het debat plaats en wordt een agenda geformuleerd. Panda Collectief presenteert tevens hun performance Antifest.

PANDA gaat nog één statement maken over Heerlen.
Een statement waarin alle statements wegvallen: het Antifest.
Daarna trekt ze zich terug uit de stad.
Naar de buitenring, ook wel de rest van de wereld genoemd.
Heerlen is naarstig op zoek naar haar identiteit. Urban stad, Parkstad, Mijnstad, Antistad, Smart City, enzovoorts, enzoverder. Al die identiteiten worden als een net over Heerlen gespannen; een net dat haar hebben en houden, haar slopen en missen, haar verleden en toekomst in moet kaderen en richting moet geven.
Maar waarom eigenlijk?
PANDA ontwikkelde het Antifest tijdens de expositie “Randland” van SCHUNCK. Ze werkte samen met Dear Hunter en Homo Ludens bij de ontwikkeling ervan. Het Antifest kwam tot stand in coproductie met Cultura Nova.
Op 12 november presenteert PANDA tijdens de finissage van Randland het eerste voorproefje van het Antifest. Op 21 december presenteren ze het Antifest als eerste fysieke publicatie van PANDA. Nadere informatie daarover volgt.

NIEUWSBRIEVEN CULTURA NOVA 2017
 • 27 augustus 2017 Succesvolle 27ste editie Cultura Nova / Succesvolle editie / Thuis in Heerlen / Coproducties / Samen met partners / Jong audiovisueel talent /  Meer Cultura Nova
 • 25 augustus 2017 Nog even genieten van Cultura Nova! Spectaculaire finaleparade / Aanbevolen door La Fura dels Baus / Eerste ervaring met Cultura Nova /  Cultura Nova bij Books & Bytes
 • 23 augustus 2017 Veel variatie tijdens Cultura Nova / Godzilla duikt op in Heerlen / De stilte beleven / Groenten graven/ Stem van de molen / Van Lowlands naar Cultura Nova
 • 18 augustus 2017 De kop is eraf / Première #2 BIAS/ Lambchop en Colin Benders te gast / Wo bin ich Mama? / Buitenspiegel / Cityliv
 •  15 augustus 2017 Uniek openingsweekend / Zandstrand gearriveerd / Het Zigzagkind / Groentes voor de kleintjes / Opening Randland Festival Schunck* / Festivalcomponist valt in de prijzen
 • 10 augustus 2017 Start repetities / Arnon Grunberg in de Mensheid / Spiegeltent in the making / Speciale levering
 • 1 augustus 2017 Vers van de pers / 'Museum' in Schinkelkwadrant / Iedere avond gratis muziek in Spiegeltent / Jong talent / Gezocht.../ Schunck* zoekt meubilair
 • 14 juli 2017 Programma online / 19 Premières / Noorderbrugparade / Antilopen Gang / Festijeux is terug / Finalespektakel

 

UNIEKE VORM VAN BEELDEND THEATER BIJ CULTURA NOVA Nederlandse première

'Triptyque' van het befaamde Canadese gezelschap The 7 Fingers is t/m zaterdag 26 augustus te zien in Theater Heerlen. Drie toonaangevende hedendaagse danschoreografen – Marie Chouinard, Victor Quijada en Marcos Morau - voegen acrobatische elementen uit het circus toe aan het vocabulaire moderne dans.

Lees hier de blog van Maud Schaepkens over 'Triptyque'.

 

EEN MAAKBARE TOEKOMST? Energieke lezing-performance

Een 3D-printer, een speelgoedtreintje, een shredder en een extruder. Deze apparaten vormen het decor van een bijzondere lezing-performance die dinsdag 22 augustus tijdens Cultura Nova in première is gegaan. In 'The end of the world as we know it' gaan designer Jan Leyssens en regisseur Ruud Horrich in gesprek over bijzondere projecten en de magie van het maken. Leyssens vertelt en demonstreert. En na afloop is er tijd voor vragen van het publiek. Het belooft een energieke theatrale lezing te worden over activisme, ondernemerschap en de maakbaarheid van de toekomst.

BELEEF DE STILTE TIJDENS CULTURA NOVA

Vier jaar lang onderzoekt Lieke Benders het begrip stilte. Onderdeel van deze zoektocht is 'Stil.de expositie' in het leegstaande pand tegenover Theater Heerlen. Hier is in een theatrale museumzaal  de natuur tentoongesteld en kunnen bezoekers de stilte beleven. Sinds dinsdag 22 augustus is de stilte ook te beleven op het Festivalplein in 'Stil.het paviljoen'. Op woensdag 23 augustus kunnen bezoekers in gesprek met de makers tijdens 'Stil.de verdieping'.

PREMIERE CIRQUE BERSERK Brits topgezelschap voor het eerst in Nederland

Cirque Berserk is donderdag aangekomen in het theater. De motoren draaien warm op het toneel. Ook de acrobaten zijn in vorm. Het belooft een feestje te worden! Cultura Nova is trots dat het in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters gelukt is het Britse gezelschap voor het eerst naar het Europese vasteland te halen. Zaterdag is de première. Zondag, maandag en dinsdag zijn ze er ook nog. Mis het niet!

CIRQUE BERSERK EINDELIJK IN NEDERLAND! 19 t/m 22 augustus in Theater Heerlen
PREMIERES INTERNATIONAAL CIRCUSTHEATER BIJ CULTURA NOVA Cirque Berserk en The 7 Fingers

Voor het 27ste festival heeft Cultura Nova twee grote internationale circusgezelschappen weten te strikken voor het programma: Cirque Berserk uit Groot Brittanië en The 7 Fingers uit Canada. De voorstellingen van beide circusgezelschappen beleven tijdens Cultura Nova hun Nederlandse première.
Cirque Berserk presenteert sensationeel circus; het gezelschap combineert het beste van twee werelden en giet de eeuwenoude traditie van het rondreizende circus in theatervorm. Een internationale groep van meer dan dertig jongleurs, acrobaten, stuntmensen en clowns zorgen voor een spectaculaire en adembenemende show. 
Het Canadese circus The 7 Fingers overschrijdt met hun voorstelling ‘Triptyque’ de grenzen tussen circus en dans. Voor het eerst heeft het befaamde gezelschap een trio van de meest toonaangevende danschoreografen: Marie Chouinard (Canada), Victor Quijada (USA) & Marcos Morau (Spanje), uitgenodigd om een poëtische botsing tussen circus en dans te verwerken in een voorstelling. In dit drieluik wordt met de zwaartekracht gespeeld en proberen de artiesten zichzelf van zowel interne als fysieke obstakels te bevrijden. Festival Cultura Nova presenteert Cirque Berserk en The 7 Fingers in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters.

NIEUWSBRIEVEN CULTURA NOVA 2016
 • 12 augustus 2016  Bouw mee! / Alan Parkinson te gast / Film in Park Urbana / Maak je eigen meesterwerk / Programma CityLiv 2016 compleet
 • 5 augustus 2016 Wie helpt mee / Cirque Éloize op uitmarkt 2016 / Bijzondere première / Joke van Leeuwen op Cultura Nova / Business in the park
 • 27 juli 2016 De brochure is er! / Een apocalyptische picknick / Unieke workshop Alan Parkinson! / Award voor parkstad!
 • 14 juli 2016 Volledige programma bekend / Opening door La Fura Dels Baus / Fabelachtig Cirkustheater / Groen toekomstvisioen 
 • 17 mei 2016  Eerste namen bekend: Cirque Eloize, Cirkus Cirkör, Laika, Arcaladanza, Hoge Fronten/Lieke Benders, TGM, e.a.
AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
LAATSTE DAG CULTURA NOVA 2017

De laatste dag van Cultura Nova 2017, met twee Nederlandse premières! In 'LOO' (2+) van Ponten Pie nemen kleuters plaats bij een zee van zand. Wat volgt is een beeldende voorstelling over de wind en hoe deze een woenstijn kan vormen. Daarnaast o.a. Groenteland (4+), Hoe flora en fauna vrienden werden (6+) van Jesse Passenier, en #2 BIAS van playField. Voor wie naar de performance 'De stem van de molen' gaat van theatermaker/harpiste Iris van der Ende en componiste Yvonne Freckmann : er rijdt 45 minuten voor de voorstelling een gratis bus vanaf de achterzijde van het theater naar de locatie in Nuth. En na afloop weer terug.

FEESTELIJKE FINALEPARADE OP ZONDAGMIDDAG

De 27e festivaleditie van Cultura Nova wordt op zondag 27 augustus feestelijk afgesloten met een optreden van het Franse gezelschap Plasticiens Volants. En zij maken er een vrolijke parade van! Plasticiens Volants start om 16.30 uur op het Pancratiusplein. Via de Bongerd en de Promenade banen ze zich vervolgens een weg naar het Burg. van Grunsvenplein om daar nog even alles uit de kast te trekken voor het sluitstuk van de finale. Met medewerking van de Heerlense sambaband Diversão.

Centraal in de voorstelling staat het ballonmonster Godzilla, die in Heerlen naarstig op zoek lijkt naar een plek om een nest te bouwen. Gaat haar dat lukken?

L1 doet live verslag van de finaleparade via Facebook en L1.nl.

UNIEK BEELDEND CIRCUSTHEATER VAN THE 7 FINGERS 24 t/m 26 augustus in Theater Heerlen
KRISZTINA DE CHATEL WEER BIJ CULTURA NOVA Menselijk contact centraal in intens duet

Intens, macaber, agressief en teder. In de dansvoorstelling '13 Images from the Dark Land' toont Krisztina de Châtel de menselijke ziel in zijn fysieke lichaam. Het duet is gemaakt op de composities 'Black Angels' en 'Dream Sequence' van componist George Crumb. Ensemble 88 voert de muziek live uit, onder leiding van Paul Pankert. De première is maandagavond in Theater Heerlen.

ZATERDAG NOGMAALS THEATER TITANICK! Spectaculaire route door binnenstad Heerlen

Vrijdagavond begon Cultura Nova 2017! Theater Titanick opende het festival met het openluchtspektakel 'Firebirds'. De voorstelling is zaterdag opnieuw te zien! Hij start om 21.30 uur op het Raadhuisplein en trekt dan via de Pancratiusstraat, langs het Schelmenhofje, over de Bongerd en Promenade naar de finale op het festivalplein voor Theater Heerlen.

L1 heeft de hele openingsvoorstelling van Cultura Nova live uitgezonden. lees meer

EUROPESE ERKENNING VOOR FESTIVAL CULTURA NOVA!

Donderdag 4 mei heeft de Heerlense stichting Cultura Nova het Europese EFFE-keurmerk mogen ontvangen. Een internationale jury onder leiding van Sir Jonathan Mills heeft festivals uit 39 landen het EFFE-label toegekend. EFFE- Europe for Festivals, Festivals For Europe is een Europees label voor bijzondere festivals dat op initiatief van de European Festival Association wordt uitgereikt. Over festival Cultura Nova staat in de rapportage:

The jury appreciates the strong national and international profile of the festival as well as the successful mix of artistic programming and community involvement.

‘De jury waardeert het sterke nationale en internationale profiel van het festival mede als de succesvolle mix van artistiek programma en betrokkenheid van de gemeenschap.’

De organisatoren zijn blij met de toekenning van het EFFE-label. Het geeft niet alleen een stuk internationale erkenning van het belang van Cultura Nova, maar het vergroot ook de kansen op internationale samenwerking. Het is ook een opsteker voor Heerlen en Parkstad, gelegen in een Euregio, kan men zich in heel Europa profileren als bijzonder en cultureel aantrekkelijk.

Het 27 ste festival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017.

ZONDAG VOL PREMIERES BIJ CULTURA NOVA

De eerste Cultura Nova zondag kent maar liefst 6 premières en één van die premières is nog wel in Maastricht. Cultura Nova brengt Theater Titanick en Plasticiens Volants naar de nieuwe Noorderbrug voor een unieke openingsparade. 'In het Zuiden ligt alles anders' in de mobiele theatertruck gaat in première, samen met de interactieve dansvoorstelling 'Het huis van de panda'. De eerste workshop van Jesse Passenier en leden van het Limburgs Jeugdorkest start en de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht gaat in première. Er is genoeg te doen tijdens Cultura Nova!

OLIVIER GROSSETÊTE BRENGT ROMEINS BADHUIS EN MODERNISME FRITS PEUTZ TOT LEVEN Vanaf zondag op het Burg van Grunsvenplein
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt U Cookies toestaan?