Eerste voorstellingen Cultura Nova 2019 zijn bekend!
16 mei 2019
Cultura Nova 2019

De eerste voorstellingen zijn bekend!
Het tiendaags festival in het hart van Zuid-Limburg is in drie decennia uitgegroeid tot een beeldbepalend evenement met internationale allure. Ontstaan vanuit een sterke traditie in spektakel en straattheater, is het doorgegroeid naar een multidisciplinair festival met een rijke programmering voor een breed en divers publiek, op een groot aantal binnen- en buitenpodia. Festival Cultura Nova viert de verbeelding, verlegt de route en versterkt het contrast.

De kaartverkoop van de eerste voorstellingen is gestart!
Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september 2019.

Wereldpremière Ilotopie

Het Franse gezelschap Ilotopie brengt een spektakel naar Zilverzandgroeve Beaujean: een surrealistisch fresco op het water. De voorstelling 'Effraction Nocturne' wordt namelijk volledig op het water bij de zilverzandgroeve gespeeld. Geïnspireerd op het werk van cineast en kunstenaar David Lynch, streetart-kunstenaar Isaac Cordal en videokunstenaar Bill Viola, schetst het gezelschap een poëtische droomwereld met een duister randje. Het is een prachtige beeldende theatervoorstelling vol ironie en spelingen van het lot.

Cirque Éloize

Cirque Éloize (CA) brengt een vrolijke energieke circusvoorstelling voor jong en oud. Met 'Hotel' viert het gezelschap haar 25-jarig bestaan. Met hun unieke mix van dans, comedy, muziek en acrobatiek creëren ze een frisse blik op het traditionele circus. Het is een vitale show: het verhaal van een plek, bevolkt met wisselende gasten en met bijzondere ontmoetingen. Laat acrobatiek, theater, dans en muziek je begeleiden door dit intieme toevluchtsoord, gestyled met een avantgardistische scenografie geïnspireerd door de elegantie van alleen de grootste hotels. Steek de lobbydeuren door en ontdek het grandioze en poëtische universum van Hotel.

Theatercrimi met hiphop

Tijdens Cultura Nova duikt Het Zuidelijk Toneel in 'De achterkant van Heerlen' dieper in de verborgen samenleving achter de misdaadcijfers van onze stad. Wie zijn de mensen die de gemiddelden zo omhoog helpen? En waarom gaat criminaliteit vaak over van generatie op generatie? Een grote cast zorgt voor een zinderende en louterende avond. Geen doordeweekse theatervoorstelling, maar een stevig spektakel met theater, muziek en dans. Tekst: Anton Dautzenberg en Diederik Stapel. Muziek: Fresku.

Hitvoorstelling

Vijf sterren kreeg het Hongaarse gezelschap Recirquel van zes toonaangevende recensenten voor de voorstelling 'My Land' bij het Edinburgh Fringe Festival. Een vrouw belichaamt de metaforisch rol van Gaia, de godin van de aarde, buiten het bereik van zes mannen. Deze verbluffende nieuwe productie, beleeft haar Nederlandse première bij Cultura Nova. De voorstelling is een bijzondere mix van circus en dans, gepresenteerd op een enorme zandtafel, die van onderaf wordt belicht. Schoonheid in optima forma.

Modern Times

Als liveorkest bij een zwijgende film neemt philharmonie zuidnederland je mee terug naar de wervelende jaren dertig van de vorige eeuw. Geniet van de hilarische scènes op het grote filmdoek boven het orkest waarin Chaplin verstrikt raakt in de raderen en tandwielen van het lopende bandwerk. Hoor de ontroerende filmmuziek die Chaplin zelf componeerde. In 'Modern Times' steekt Chaplin de draak met technologische innovaties uit zijn tijd, waarin niet alleen de werkomstandigheden van de massa, maar ook de geluidsfilm zelf op de korrel worden genomen. Beleef de unieke sfeer van een zwart-witfilm met live orkestmuziek.

Violiste verovert Heerlen

Violiste Rosanne Philippens is komend theaterseizoen Artist in Residence van Parkstad Limburg Theaters. Tijdens Cultura Nova opent ze deze reeks met meerdere optredens op één dag: niet in het theater maar op bijzondere locaties in de stad. Met haar vrienden van Domo Emigrantes geeft ze een concert op het Spoorplein ter gelegenheid van de opening van het nieuwe station. Daarna volgen verschillende mini-concerti’s op wisselende plekken en met wisselende bezetting in de binnenstad. De bruisende afsluiter (Il grande finale) vindt plaats in het Royal Theater met stukken van Paganini, Sarasate en Piazzolla.

Internationaal voor de jeugd

Cultura Nova heeft ook dit jaar weer een uitgebreide jeugdprogrammering met onder andere Zonzo Compagnie (BE) met ‘Thelonious’ (6+) waarij de muziek van Thelonious Monk centraal staat, El Patio (ES) met de ontroerende en beeldende voorstelling over liefde, verlies, eenzaamheid en herinneringen ‘HUBO’ (8+), Muziektheater Transparant (BE) met ‘De Torens van Beiroet’ (10+), een verhaal van verzet en een dappere zoektocht naar geluk en Cía Lucas Escobedo (ES) met ‘YOLO’ (You Only Live Once, 5+), een circusvoorstelling vol vreugde, energie, kracht en ritme.

Samenwerking L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september 2019. L1 doet ook dit jaar weer uitgebreid verslag van de 29e editie van Cultura Nova.

Alles is terug te kijken via culturanova.nl en L1.nl/culturanova.

Zomerfestival Heerlen
info@culturanova.nl / www.culturanova.nl

Tickets: www.parkstadlimburgtheaters.nl of +31 (0)45 - 571 66 07

Twitter twitter.com/CulturaNova
Facebook facebook.com/CulturaNovaFestival
nieuwsbrief info | opzeggen